Elke dag, in het bedrijfsleven en in ons privéleven, maken we keuzes – wat te dragen, wat te eten als ontbijt, naar welke podcast te luisteren tijdens het sporten, steek ik nu de weg over terwijl de lichten rood zijn, moet ik mijn haar wassen vandaag of morgen, kan ik nog een derde worstenbroodje eten (dit is natuurlijk retorisch, want het antwoord is hierop altijd ja)? Maar wat hebben merkwaarden met keuzes te maken?

Merkwaarden vertegenwoordigen jouw bedrijf

Tussen de duizenden kleine beslissingen (heb ik honger of heb ik gewoon dorst?) en soms een paar grote (zou weglopen eenvoudiger zijn?), nemen volwassenen elke dag ongeveer 30.000 beslissingen. Gezien hoe vluchtig ons besluitvormingsproces kan zijn, is het geen wonder dat merken over elkaar schreeuwen om aanwezigheid en zichtbaarheid, in de hoop top of mind te zijn wanneer hun klant kiest tussen Ziggo of KPN. Naast logo’s, websites, producten en diensten, vertegenwoordigen jouw merkwaarden waar jouw bedrijf voor staat. Een logo kan evolueren en de website kan regelmatig veranderen, maar wat hetzelfde blijft, zijn jouw waarden en de integriteit hiervan in jouw bedrijf.

Merkpositionerings- en marketingbeslissingen

Voor veel bedrijven kunnen merkwaarden een beetje afgezaagd aanvoelen. Er zijn genoeg bedrijven die vijf willekeurige woorden uitkiezen, ze op hun website zetten en hiermee zeggen: dit zijn onze kernwaardes. Containerbegrippen die niks zeggen over wie jij nou echt bent als bedrijf. En als we dan een voorbeeld moeten noemen is het woord dat wij het meeste voorbij horen komen toch wel “ontzorgen:….

Hoewel jouw selectie van merkwaarden in de loop van de tijd hetzelfde zou (moeten) blijven, zijn ze zeker geen statische entiteit. In feite krijgen jouw merkwaarden elke dag een training als je ze gebruikt voor leidende principes bij het nemen van zakelijke, merkpositionerings- en marketingbeslissingen.

Een consistente en herkenbare merkidentiteit

Keuzes maken in de kernwaardes die bij jouw merk passen is dus een belangrijk onderdeel van jouw merkstrategie en merkidentiteit. Op korte termijn zal de invloed van deze kernwaardes niet direct zijn vruchten afwerpen. Maar het bouwen van een merk doe je ook niet in één dag. Dit is een lange termijn strategie die een duurzame werking heeft. Jouw merkpositionering, producten en diensten kunnen in de loop van de tijd evolueren.

Bedenk waar je over 5,10, zelfs 20 jaar om bekend wilt staan om ervoor te zorgen dat je waarden tijdloos zijn om te voorkomen dat je verstrikt raakt in de tijdgeest. Dit wil niet zeggen dat je ze niet kunt aanpassen. Als je het gevoel hebt dat je merkwaarden niet langer representatief zijn voor jouw visie en missie, is het misschien tijd om ze te herzien. Het enige dat we aanbevelen, is dat je het doel bewust doet en beslissingen op het moment zelf vermijdt. Dit soort type gedachtes kan de perceptie van jouw merk destabiliseren en de klantloyaliteit in gevaar brengen. We raden je aan tijd vrij te maken om een jaarlijkse beoordeling in te plannen zodat je de merkwaarden opnieuw kunt beoordelen en indien nodig bij te werken.

Daarnaast, in een tijd van steeds bewuster consumentisme zijn klanten op zoek naar merken die aansluiten bij hun eigen waarden. Bij het kiezen tussen vergelijkbare producten, kan de beslissing komen om iets te doen dat volledig buiten jouw kernaanbod staat. Merken met een hoge transparantie en frequente uitdrukking van hun waarden, missie en visie hebben een grotere kans om gelijkgestemde klanten en medewerkers aan te trekken. Duidelijke en consistente communicatie van jouw waarden helpt bij het creëren van een doorbraak in een markt die verzadigd is met opties.

Intern en extern

Last but zeker not least heeft het hebben van duidelijke merkwaarden ook geldwaarde. Als kader voor besluitvorming fungeren merkwaarden als jouw kompas en helpen ze jouw bedrijf in een richting te sturen die is afgestemd op jouw visie en missie, waardoor jij tijd en geld bespaart op fouten die uiteindelijk niet jouw uiteindelijke doel dienen. Niet alleen op deze gestelde doelen, maar ook doordat waarden zijn afgestemd op jouw klanten en werknemers. Zo voorkom jij dat je gaat werken met of voor mensen die niet dezelfde opvattingen delen als jij. Misverstanden en verkeerde afstemmingen kunnen kostbaar zijn voor kleine bedrijven, dus het aantrekken van de juiste soort mensen door sterke merkwaarden zal op de lange termijn vruchten afwerpen.

De juiste keuze

Als je twijfelt over wat je met je merk moet doen, bel ons dan voor een vrijblijvend gesprek – het is misschien wel de beste van de 30.000 beslissingen die je vandaag neemt.

Let's work together